Ärrbildning: Hur läker ett sår?

När ett sår uppstår bildar kroppen ett ärr för att skydda såret under läkningen. I den bästa av världar skulle detta ärr smälta in och se ut precis som vanlig hud, men så är inte fallet. Ärrvävnad skiljer sig från den normala huden på många sätt. Bland annat är den mindre elastisk, och saknar hårsäckar och svettkörtlar. Den är även mer känslig för solens strålar. Ärrvävnad ser oftast annorlunda ut, och därför pratar vi mer om att reducera ärr, snarare än att ta bort dem helt.

Hur synligt ett ärr kommer att bli beror på flera faktorer. Huden är olika tjock på olika delar av kroppen, vilket påverkar läkningen och därmed också storleken på ärret. Till exempel är det troligt att man får man större ärr från ett ingrepp på ryggen jämfört med ingrepp på ansiktet.

Produkterna fungerar på alla typer av ärr, nya som gamla, men resultatet kan variera. Bäst resultat uppnås när ärret är aktivt och befinner sig i en pågående läkningsprocess. Aktiva ärr är röda och upphöjda medan helt läkta ärr är vita eller brunlila. Ärr är ofta som mest aktivt under de första månaderna, men kan reduceras även efter det. Behandlingen kan påbörjas så fort såret har läkt och en intakt ärrvävnad har bildats.

Resultatet blir som bäst med tidig behandling, men ärret behöver inte vara helt nytt för att silikonteknologin ska kunna ge resultat. Tiden det tar för ärr att läka varierar från person till person och skiljer sig mellan olika ärr. Läkningsprocessen tar vanligen några månader till ett år, men ett djupare ärr kan vara aktivt i flera år. Pro-Sil stiftet har till exempel har gett positiva kliniska resultat på ärr så gamla som 15 år.

Felaktig ärrläkning

Hypertrofiska ärr är upphöjda, ofta röda, tjocka och kan klia. Dessa ärr beror av en överproduktion av vävnad och bildas vanligen inom några veckor efter att skadan uppstod. Hypertrofiska ärr bildas oftare i böjveck över leder och på områden med stora hudrörelser som till exempel i ansiktet, i armhålorna och mellan fingrarna. Ärrutvecklingen kan inte förhindras men med rätt behandling kan ärret reduceras, och bli mjukt, blekt och följsamt. Keloiders ärrvävnad liknar hypotrofiska ärr, och är tjocka och oregelbundna i formen men sträcker sig ofta utanför sårytan. Medicinskt silikon kan användas i förebyggande syfte och för att mjuka upp och släta ut hypertrofiska ärr och keloider.
Håll ärrvävnaden återfuktad med hjälp av Dermasof Silk Serum, som främjar hudens elasticitet och bidrar till bättre läkning. Även Pro-sil stift med silikongel är effektiv mot keloider och mindre behandlingsområden. För större ärr från kirurgiska ingrepp används Epi-derm silikongel-plåster för bästa resultat.

Bonimedics erbjuder en serie ärrbehandlingsprodukter med patenterad silikonteknologi som använts i över 30 år av patienter och kirurger världen över.

Pro-Sil

Silikonteknologin har i många år använts i form av salvor/gel. Nu finns den för första gången i en revolutionerande stift-form som underlättar applicering och minimerar kladd! För smidig, enkel och effektiv ärrbehandling.

Dermasof Silk Serum

Ge dina ärr lite extra kärlek med vårt lyxiga hudreparationsserum. Behandlar bristningar, minskar pigmentering och jämnar ut ärr från bland annat acne, brännskada, sår, kirurgiska ingrepp och kejsarsnitt. Med en silkeslen formula som torkar till ytan kan den användas under hela dagen, även under andra produkter. Det är viktigt att den används regelbundet och håller ärret återfuktat. Dermasof täpper inte till porer och torkar inte ut huden.

Epi-derm

Våra silikongel plåster av 100% medicinskt silikon hjälper dig vårda dina ärr från kirurgiska ingrepp och operationer. Specifikt utformade i olika utföranden för att behandla allt från bukplastik, hysterektomi och kejsarsnitt till bröstlyft, bröstförstoring och förminskning. Epi-derm finns som både genomskinligt och tygfordrat plåster och plåstren är tvättbara och återanvändbara. Behandling i ca 8-12 veckor är kliniskt bevisat att ge slätare och jämnare ärr, samt förhindra bildningen av nya ärr.