Att tänka på när du väljer ärrbehandling

När ett sår uppstår bildar kroppen ett ärr för att skydda såret under läkningen. I den bästa av världar skulle detta ärr smälta in och se ut precis som vanlig hud, men så är inte fallet. Ärrvävnad skiljer sig från den normala huden på många sätt. Bland annat är den mindre elastisk, och saknar hårsäckar och svettkörtlar. Den är även mer känslig för solens strålar. Ärrvävnad ser oftast annorlunda ut, och därför pratar vi mer om att reducera ärr, snarare än att ta bort dem helt.

Att reducera ärr med silikonteknologin är något patienter och kirurger världen över har gjort i decennier. Men vad bör man egentligen tänka på när man väljer ärrbehandlingsprodukt?

För det första gäller det att titta på ärrets egenskaper. Storlek, djup, placering och hur gammalt ärret är är faktorer som påverkar ärrets utseende, och vilken ärrbehandling som behövs. Nedan beskriver vi vad som fungerar bäst baserat på olika typer av ärr.

GAMLA ÄRR

Produkterna fungerar på alla typer av ärr, nya som gamla, men resultatet kan variera. Bäst resultat uppnås när ärret är aktivt och befinner sig i en pågående läkningsprocess. Aktiva ärr är röda och upphöjda medan helt läkta ärr är vita eller brunlila. Ärr är ofta som mest aktivt under de första månaderna, men kan reduceras även efter det. Behandlingen kan påbörjas så fort såret har läkt och en intakt ärrvävnad har bildats.

Resultatet blir som bäst med tidig behandling, men ärret behöver inte vara helt nytt för att silikonteknologin ska kunna ge resultat. Tiden det tar för ärr att läka varierar från person till person och skiljer sig mellan olika ärr. Läkningsprocessen tar vanligen några månader till ett år, men ett djupare ärr kan vara aktivt i flera år. Pro-Sil stiftet har till exempel har gett positiva kliniska resultat på ärr så gamla som 15 år.

Ett alternativ om ärret blivit inaktivt är att behandla ärret med laser först, för att mjuka upp och återaktivera ärrvävnaden. Efter det går det bra att använda våra produkter för att reducera ärret ytterligare.

HYPERTROFISKA ÄRR & KELOIDER

Hypertrofiska ärr är upphöjda, ofta röda, tjocka och kan klia. Dessa ärr beror av en överproduktion av vävnad och bildas vanligen inom några veckor efter att skadan uppstod. Hypertrofiska ärr bildas oftare i böjveck över leder och på områden med stora hudrörelser som till exempel i ansiktet, i armhålorna och mellan fingrarna. Ärrutvecklingen kan inte förhindras men med rätt behandling kan ärret reduceras, och bli mjukt, blekt och följsamt. Keloiders ärrvävnad liknar hypotrofiska ärr, och är tjocka och oregelbundna i formen men sträcker sig ofta utanför sårytan. Medicinskt silikon kan användas i förebyggande syfte och för att mjuka upp och släta ut hypertrofiska ärr och keloider.

ATROFISKA ÄRR

Gropade ärr som är vanligt förekommande efter akne och vattkoppor. Gropade ärr (atrofiska) har för lite stödvävnad och kan inte fyllas igen av eftersom att det inte finns någon vävnad att arbeta med. Dermasof Silk kan mjuka upp huden.

MISSFÄRGADE ÄRR

Den vanligaste orsaken till missfärgade ärr är solens strålar. Ärrvävnaden är känsligare mot UV-strålning än den normala huden. Hög exponering av UV-strålning kan försvåra läkningen och missfärgar ofta ärr. Pigmentförändringen kan ge en ljusare eller mörkare färg. För att undvika missfärgning är det viktigt att man alltid skyddar sitt ärr mot solstrålning, även under molniga dagar. Missfärgningen är långvarig men kan reduceras med Pro-sil, som mjukar upp och slätar ut ärret.

Vilken produkt ska jag välja?

ÄRR EFTER AKNE OCH FINNAR

Våra produkter fungerar utmärkt på ärr efter akne och finnar. Det är viktigt att ärren är aktiva för att uppnå bästa resultat. Produkterna innehåller inga kemikalier eller parfymer som irriterar eller torkar ut huden. Punktbehandling med Pro-sil eller behandling med serumet Dermasof Silk hjälper till att släta ut ärrvävnaden och jämnar ut hudtonen från missfärgningar.
Observera att produkterna inte är aknebehandlingar och ska inte ska användas för att ta bort akne/finnar. Applicera inte Pro-sil eller Dermasof Silk på aktiv akne/inflammerad hud.

ÄRR FRÅN KIRURGISKA INGREPP

Idag görs många kirurgiska ingrepp med hög precision och noggrannhet. Om allt går rätt blir ärren endast fina vita linjer. Men risken för infektioner är stor när huden utsätts för stora ingrepp. Ärren kan läka felaktigt och kännas svullna och hårda, eller sjunka ned. Ojämna ärr från kirurgiska ingrepp går att reducera med Epi-derm; en serie silikongel tejper specifikt utformade för ärr från kirurgiska ingrepp och operationer av olika slag. Epi-derm är kliniskt bevisad att både reducera befintliga ärr och förhindra ny ärrbildning. Tejpen är tunn och formas efter kroppens konturer. Det går även bra att klippa och anpassa Epi-derm vid behov. Eftersom våra silikongelplåster sitter på behandlingsområdet en längre tid under dagen, kan de även ge resultat snabbare än andra produkter som behöver återappliceras. Vi rekommenderar dock starkt att behandling med Epi-derm kompletteras med Pro-sil för slätare och mer effektivt resultat.

Bröstoperationer

För bröstlyft och förstoringar används Epi-Derm Mastopexy, Areopexy eller Areola Circles. Vilken form som används när beror på ärrets utseende och vilken metod som använts vid bröstrekonstruktionen. Det går även bra att kombinera och anpassa de olika formerna utefter önskat behandlingsområde.

Kejsarsnitt och operationer i livmodern

För kejsarsnitt finns specialanpassade Epi-Derm C-strip.

Önskar man ett större alternativ finns även Epi-Derm Long Strip, som även är anpassad för ärr från hysterektomi och operationer i livmodern.

Mindre ärr från kirurgiska ingrepp

För ärr från mindre operationer i till exempel ansiktet (ögonlock, öron, näsa) kan det vara svårt att använda tejp. Därför rekommenderas Pro-sil för dessa behandlingsområden.

BRÄNNSKADA

Ärr från brännsår är viktiga att behandla då de kan påverka nerverna och bidra till nedsatt känsel samt begränsa rörligheten. Vanligtvis blir huden mjuk och smidig men ibland bildas istället ett rodnat, stramt, upphöjt och ömt ärr, ett så kallat hypertrofiskt ärr.

Ärrbildningen beror på hur djup skadan är, om såret blir infekterat, om huden är transplanterad och hur gammal du är. Det är viktigt att du påbörjar behandlingen så tidigt som möjligt, så fort huden inte längre är inflammerad. För brännskadeärr rekommenderas behandling med Dermasof Silk Serum som mjukar upp och slätar ut ärrvävnaden. För mindre ärr går det även bra att punktbehandla med Pro-sil stiftet.